Ota huomioon koomikkoa tilattaessa

Jotta tilaisuutesi onnistuisi mahdollisimman hyvin, pyydämme ystävällisesti stand up -komiikkaa ohjelmanumeroksi harkitsevia huomioimaan, että komiikka on herkkä laji ja sen onnistumiselle on enemmän ennakkovaatimuksia kuin usein tiedetään. Alla on lueteltuna muutamia perusolettamuksia ja sudenkuoppia selityksineen.

  • Esiintyjän jokaisen ilmeen, eleen ja äänenpainon tulee välittyä yleisölle koomisen mielikuvan muodostumiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että paikalla on oltava hyvä äänentoistolaitteisto, kaikilla on oltava esteetön näköyhteys koomikkoon ja yleisön on hiljennyttävä seuraamaan esitystä. Särisevä mikrofoni, tolpat ja baaritiskit näköesteinä, tai keskustelun häly latistavat parhaankin koomikon esityksen.
  • Yleisön määrän tulisi olla vähintään 50 henkilöä, mieluiten yli 100. Nauru on herkkä psykologinen ilmiö ja se joko voimistuu tai pidättyy ympärillä olevien mukana. Jos yleisö on esim. 20 henkinen työyhteisö, kuulijat saattavat jäädä arvioimaan mitä kollegat nyt ajattelevat jos nauran juuri tälle jutulle oikein kovaa.
  • Koska nauru välittyy ihmisestä toiseen, ihmisten tulisi istua (tai seistä) tiiviisti lähellä toisiaan. Jopa sadan hengen yleisö, ripoteltuna 500 hengen auditorioon, tulee jäämään vaisuksi. Yleisön tulee myös olla kasvot kohti esiintyjää. Näin kaikki katsovat yhteen suuntaan, eikä pöytätoveriin pöydän toisella puolella. Myös sivuttain istuvat kääntävät tuolinsa, koska muuten keho jännittyy jos katsoo sivulle eikä nauru pääse ilmoille vapautuneesti.
  • Stand up -komiikalle on yksi ainoa oikea ajankohta, ja se on myöhäinen ilta (n. klo 19-23). Mikäli esitys välttämättä halutaan aiemmin, on varmistuttava siitä että esiintymispaikalle saadaan kunnollinen pimeys, ja pimeyteen esiintyjälle kunnollinen valo. Yleisön huomion ja ajatusten on oltava täydellisesti esiintyjässä, ei ikkunan takana liikkuvissa ihmisissä, puissa, linnuissa, seuraavassa työpalaverissa tms.
  • Koska komiikka vaatii keskittymisen, standup ei voi olla yllätysnumero! Normaalisti katsoja antaa koomikolle minuutin verran aikaa todistaa, että hän on hauska. Jos tämä minuutti menee yllätyksen sulatteluun, niin… Toisin sanoen, on hyvä jos ohjelmanumero on painettuna illalliskorttiin tai että tuleva ohjelmanumero mainitaan tilaisuuden alussa.
  • Esityksen alkaessa yleisö on hiljennettävä ja koomikko esiteltävä järjestäjän toimesta! Bonusta on, jos järjestäjä itse johdattelee yleisön komiikkateemaan vaikkapa kertomalla vitsin tai kertomalla jonkun hauskan jutun itsestään tai organisaatiostaan. Ja sitten missään tapauksessa koomikkoa ei esitellä sanomalla että täältä tulee illan ammattilainen!
  • Harkitse tarkkaan mihin olet komiikkaa tilaamassa! Komiikka käsittelee usein, lähes poikkeuksetta, arkoja ja ristiriitaisia asioita, kuten yhteiskunnallisia ilmiöitä, politiikkaa, parisuhteita, seksuaalisuutta jne. Usein koomikot myös puhuvat asioista jotka heitä harmittavat ja joiden he uskovat harmittavan yleisössä istuviakin. Tällöin voimakas kielenkäyttö on mielikuvan välittämiseksi paitsi yleistä, joskus jopa täysin välttämätöntä. Mieti siis tarkkaan haluatko esim. sukujuhlillesi koomikon ja oletko valmis ottamaan riskin ronskista alapääjutusta kun yleisössä istuu lapsesi ja isoäitisi?
  • Jos kuitenkin tilaisuudessasi on alaikäisiä (alle 15v) tulee järjestäjän huolehtia lapsille jotain muuta tekemistä esityksen ajaksi, mieluiten eri tilassa kuin missä esitys tapahtuu. Komiikka vaatii yleisön täydellisen keskittymisen, tästä syystä on hyvä varmistaa lapsille mielekästä puuhastelua keikan ajaksi.

Nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia. Jos luit tämän ja kaikki em. kohdat tilaisuudessasi ei täyty, älä huoli! Ota yhteyttä rohkeasti ja suunnitellaan yhdessä, millainen show Teille sopii.